návštěva 2015

Henri Proulx, Otto Jelinek, Václav Bis

Na pozvání Agentury Česká Kanada přijel na návštěvu regionu České Kanady velvyslanec Kanady v ČR Otto Jelinek, mistr světa v krasobruslení, pozdější poslanec dolní komory kanadského parlamentu (od 1972), ministr sportu (1984 - 1988), ministr veřejných prací (1988–1989), ministr financí (1989–1993) kanadské vlády. Po návratu do ČR hlavní reprezentant Deloitte and Touche a předseda rady ředitelů pro střední Evropu této společnosti a od září 2013 je velvyslancem Kanady v ČR. Počátek návštěvy nemohl být zahájen jinak, než návštěvou hejtmana Jihočeského kraje a Jihočeské university.

Obchodní rovina návštěvy, které se zúčastnil obchodní rada velvyslanectví, pan Henri Proulx, vedla do firem HUSKY,  VANELLUS, dodavatele kanadských krbových kamen, krbů a ekotechnologie a MAGNA CARTECH.  

Některé další momenty třídenní návštěvy regionu jsou uvedeny dále:



J.Hradec - FM VŠE

J.Hradec - FM VŠE

Dalším zastavením byla návštěva fakulty managementu VŠE, jediné mimopražské fakulty. Po jednání s rektorkou Prof. Hanou Machkovou a děkanem fakulty prof. Jirouškem, proděkany prof. Pavlem Pudilem a Ing. Jiřím Přibilem několiv slov ke studentům fakulty i o možnosti kanadských studií a diskuze i na aktuální politická témata.

J.Hradec - zámek

J.Hradec - zámek

Návštěva zámku byla využita k předání čestného uznání za přínos pro Českou Kanadu. Regionální historie není tématem školních osnov, o to více je důležitá každá publikace, která mapuje naši historii. Z rukou Jeho Excelence velvyslance Kanady Otto Jelinka a s poděkováním starosty města, převzali plaketu uznání za přínos pro Českou Kanadu,..více:

J.Hradec - zimní stadion

J.Hradec - zimní stadion

Dalším zastavením byl zimní stadion. Otto Jelinek, mistr světa v krasobruslení, ministr sportu (1984 - 1988) kanadské vlády se se zájmem přišel podívat do jindřichohradecké líhně, která produkuje hokejisty pro NHL.

Slavonice

Slavonice

Starosta města Slavonice Hynek Blažek převzal symbolický klíč od České Kanady a za přínos filmového a hudebního festivalu „SLAVONICE FEST“ pro region předal Otto Jelinek plaketu a uznání hlavnímu iniciátoru projektu Ondřeji Trojanovi.

Dačice

Dačice

Zámek s impozantním schodištěm, úchvatnou knihovnou a připravenou pamětní knihou je vždy spojen s překvapením pro každého velvyslance Kanady. V atlase z r. 1785 je zakreslen pouze úzký pás východního pobřeží Kanady a celá zbývající část je v té době ještě nezmapována, proto v mapě svítí bílá plocha.

Telč - zámek

Telč - zámek

V Telči, ve městě Zachariáše z Hradce a jeho následníků přivítal pana velvyslance na zámku starosta města, Mgr. Roman Fabeš, kastelán Bohumil Norek a Stanley Dvořák.

Telč - Univerzitní centrum

Telč - Univerzitní centrum

Při příležitosti návštěvy Jeho Excelence poděkovalo velvyslanectví Kanady prostřednictvím pana velvyslance Stanislavu Dvořákovi za 25 let činnosti ve Společnosti přátel Kanady a RCI a udělilo mu Čestné uznání.