návštěva 2001

Na dvoudenní návštěvu České Kanady přijel Otta Jelínek. (fotodokumentace se až na jeden snímek nedochovala)

Čechokanaďan Otto Jelinek má za sebou bohatou sportovní, profesní i politickou kariéru. V roce 1948 jako osmiletý emigroval s rodiči do Kanady, kde v 60. letech spolu se sestrou získali titul mistrů světa v krasobruslení sportovních dvojic. Založil a vedl prosperující firmu, poté vstoupil do politiky.

Dvacet let byl poslancem kanadského parlamentu, v letech 1984 až 1993 postupně vedl v kanadské vládě čtyři ministerstva, mimo jiné ministerstvo sportu a ministerstvo financí.

Do České republiky se vrátil v roce 1994 a o dva roky později zaujal významnou pozici v čele mezinárodní auditorské a poradenské firmy Deloitte & Touche.

Počátkem roku 2006 byl jmenován do funkce mezinárodního koordinátora české vlády pro ekonomické vztahy ke koordinaci činnosti vládních agentur CzechTrade, Czech Invest, Czech Tourism a Českých center.

Od roku 2007 je předsedou společnosti Colliers International pro oblast střední a východní Evropy, která se specializuje na poskytování komerčních realitních služeb, investice a oceňování nemovitostí.

 

tisková zpráva:

Téměř konspirační a významné setkání zorganizovala Agentura Česká Kanada v posledním květnovém týdnu. Pozvala na prohlídku České Kanady pana Ottu Jelínka, bývalého ministra kanadské vlády, do nedávna presidenta Česko-kanadské obchodní komory a  nyní hlavního reprezentanta firmy Delloite+Touche.

V prvním dni setkání bylo vedeno společné jednání mezi Agenturou Česká Kanada, panem Ottou Jelínkem a starostou města Nová Bystřice, Mgr. Jiřím Zimolou o možných obchodních a podnikatelských aktivitách v rámci Nové Bystřice, souvisejících zejména s nabytím areálu bývalých kasáren do majetku města.

Odpoledne si pan Jelínek s manželkou a synem a dalšími přáteli a s velkou radostí zahráli golf na veřejném golfovém hřišti Golfového klubu Nová Bystřice, kde se mimo jiné seznámili s významnými čeští sportovci - O.Jelínek jako krasobruslař se stolním tenistou Milanem Orlowským.

Druhý den návštěvy byl již plně věnován projížďce nejkrásnějšími místy Přírodního parku Česká Kanada, o jehož existenci dosud neměl p. Jelínek nejmenší tušení.  

Příjezd na Slavonické náměstí byl návratem do pohádky, kterou ukončila již jenom letmá projížďka kolem Landštejna. Co jsme nestihli v těchto dvou dnech, bude pokračovat při vyhlášení Dne České Kanady, řekl pan Jelínek a tím schválil ideu Agentury Česká Kanada, jejíž počátkem by mělo být slavnostní vysázení lípy a javoru, jako symbolu česko-kanadského prvku v této  lokalitě.