Kanada na Salimě

Datum: 20. 01. 2012

Země javorového sirupu, brusinek, whisky a ledového vína má evropským spotřebitelům co nabídnout.

Své potravinářské a nápojové speciality pravidelně představuje na veletrhu SALIMA v oficiální expozici, kterou i pro letošní rok připravuje Velvyslanectví Kanady v Praze.

Potraviny z amerického severu lákají evropské spotřebitele netradiční chutí, vysokou kvalitou i příznivou cenou. „Jídlo je v Kanadě obecně levnější než v České republice.

Když se potraviny dovážejí ve velkém množství, tak je transportní náklady zase o tolik neprodraží, čili obchodu nebrání ani velká vzdálenost ,“ vysvětluje Martina Taxová z Velvyslanectví Kanady, která expozici na veletrhu SALIMA organizuje.

Na stánku budou zastoupeny typické kanadské produkty jako javorový sirup, sušené brusinky, bonbony a lízátka z javorového sirupu nebo instantní ovesné vločky pro přípravu ovesné kaše, novinkou jsou medová dražé pro oslazení čaje. Nebudou chybět ani biopotraviny, v jejichž produkci má Kanada velkou tradici, nebo luštěniny, které se na český trh také dovážejí až z této vzdálené země.

Rovněž kanadské nápoje na českém trhu zdomácněly. Třeba horké jablko, hruška, brusinka či javor si v posledních letech v restauracích získaly velkou oblibu jako příjemná alternativa čaje.

Proslavenou kanadskou whisky budou zastupovat značky Crown Royal a Black Velvet. Návštěvníci stánku se seznámí také s ledovým vínem, k jehož produkci je Kanada díky horkým létům a tuhým zimám přímo předurčena. Rozloha kanadských vinic činí přibližně 8.500 hektarů a největší slávu jim vydobyla právě ledová vína. Zmrzlé hrozny se sklízejí ručně, teprve když teplota sestoupí na – 8° C, a okamžitě se lisují. V tomto zmrzlém stavu jsou cukry na maximu koncentrace a výsledkem je malé množství vína vynikající kvality. Výroba ledového vína se v Kanadě rozšířila teprve po roce 1978, ale díky klimatickým podmínkám se tato netradiční vinařská země stala jejich čelným světovým producentem.

Expozici Kanady, kde vás mimo jiné bude každý den čekat ochutnávka lívanců s borůvkami a javorovým sirupem, naleznete v pavilonu V.

(zdroj:bvv.cz)