Fakta o javorovém sirupu

Datum: 15. 04. 2011

Každým rokem na jaře nastává v Kanadě sezóna javorového sirupu, který je jedním z významných kanadských exportních artiklů (Kanada produkuje více než 85 procent této suroviny na světě). 10 500 kanadských výrobců z provincií Québec (94 procent kanadské produkce), Ontario, Nový Brunšvik a Nová Skotsko se věnuje výrobě této sladké pochoutky, která se kromě klasického sirupu využívá i k výrobě speciálního másla a jako přísada do mnoha produktů jako jsou jogurty, cereálie, sušenky a cukrovinky.

Největšími importéry kanadského javorového sirupu jsou Spojené státy americké, Japonsko, Německo, Velká Británie, Francie a dalších 40 zemí. V roce 2010 kanadští farmáři produkovali 32 milionů litrů sirupu v celkové hodnotě 280 milionů dolarů.

zdroj: Kanadská mozaika