Vánoční cukrové koláčky

Datum: 15. 12. 2007

 

Jako předvánoční inspiraci nabízíme recept na tradiční québecké vánoční koláčky (tartelettes au sucre).
250 g hladké mouky
15 g čerstvého droždí
3 vejce
30 g cukru
150 g másla
Náplň:
6 pol. lžic třtinového cukru
60 g másla
smetana
Den předem smícháme mouku, droždí (rozpuštěné na lžíci s vlažnou vodou), cukr, sůl a vejce. Těsto vypracujeme dohladka, vložíme do mísy a necháme dvojnásobně nakynout. Několikrát ho prohněteme, až „klesne“, a uložíme ho do lednice.

Druhý den těsto rozválíme (na výšku 0,5 cm) a znovu ho dáme na 20 minut do lednice. Pak vykrajujeme koláčky o průměru asi 10 cm, potřeme je rozšlehaným žloutkem a malým kouskem másla a posypeme polévkovou lžící cukru.

Necháme kynout 20 minut. Mezitím nastavíme troubu na 180ºC. Na koláčky opatrně nalijeme trochu smetany a v předehřáté troubě je pečeme 20 minut.